neděle 22. prosince 2013

Jak mě chytl patchwork

Ruční práce mě bavily už od malička. Vzpomínám si, jak jsem byla jako malá nemocná, mohla jsem mít tak 7 roků. Zrovna jsem marodovala u babičky, která než odešla do práce, ukázala mi, jak se háčkuje základní očko. Než se z práce vrátila, uháčkovala jsem šňůru dlouhou několik metrů a na přivítanou jsem ji hodila dolů schodištěm :-)

Háčkování mě baví do dneška, stejně jako další ruční práce a výtvarné techniky, ale jak už mnoho nadšenců přede mnou jsem nejvíc propadla kouzlu šicího stroje a patchworku. Pokukovala jsem po něm dlouho, ale zdál se mi moc složitý. Když jsem jednoho dne našla odvahu a vyzkoušela si ho, zjistila jsem, že tak hrozné to není, a od té doby zkouším, kdykoliv je čas, něco vytvořit. Úplně první pokus - polštář - jsem někam založila, snad jej ale najdu, abych ho mohla vyfotit a vyvěsit sem jako historický exemplář :-) Neměla jsem tehdy ještě koupené pomůcky pro patchwork, takže jsem látky stříhala v ruce a ne zcela ostrými nůžkami, přesto mě to neskutečně bavilo!

(Doplnění 29. 12. 2013 - dnes jsem zmiňovaný polštář našla!! Tady je:)

první patchworkový pokus


První větší projekt byl dečka pro Zuzanku, se kterou jsem tehdy byla pár týdnů těhotná. Pustila jsem se do něj s nadšením, ale také s velkýma očima a bez zkušenosti - látky byly každá z jiného materiálu, některé hodně klouzaly pod jehlou, celkem velká plocha dečky mi dělala problémy při prošívání, zkrátka mě práce v půlce přestala bavit a deku jsem odložila. Dodělávala jsem ji až pár týdnů před porodem! Dodnes ji ale používáme doma, teď už si na ni lehne i Adámek :-)

dečka pro Zuzička

Od té doby jsem narazila už na spoustu projektů, do kterých bych se chtěla pustit, tak doufám, že mi to čas i záda dovolí :-) 



2 komentáře:

  1. ta deka je nahodou moc pekna! Me se takove deky moc libi, prodavaji je treba v Kramku u Martiny v Uh. Brode. Akorat skoda, ze nemam ani stroj ani latky a hlavne ani zkusenosti, mozna bych to zkusila taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Mari, kdybys ji prozkoumala zblízka, našla bys spoustu chyb, dětem to ale naštěstí nevadí :-) Na zkusení není nikdy pozdě, pojď do toho!! ;-)

      Vymazat