pondělí 22. června 2015

Asijská cuketová směs s nudlemi Soba a smoothie-ování

Cuketa mi za posledních pár let učarovala. Doma jsme ji jedli vždycky, nejvíc "na čínu", ale až zaposlední dva, tři roky jsem zjistila, jak s ní jde neskutečně dobře experimentovat. A jelikož na experimenty musí být dostatek materiálu, vysadili jsme letos snad 12 sazenic a pomaličku začínáme sklízet... Už jsme stihli upéct cukeťák, zamíchat ji k pohankovému rizotu a uvařit polévku, těšíme se, až jich bude víc naráz a uděláme si do zásoby pomazánku na topinky či na špagety. Dnes večer mě ale "svrběla huba" (ano, až tak) na něco trochu do té Číny, ale trochu jinak... Znáte ten pocit, žejo :-)

Zalovila jsem ve špajzu a našla zásoby z Asijského týdne v Lidlu - pšenično-pohankové nudle Soba, bambusové výhonky a klíčky. K tomu cibulku, bílou i červenou, cuketu na kostky a jelikož nebyl čas rozmrazovat maso, tak klobásku. S medvědím česnekem, ať je to aspoň trochu zdravé :-) Ochuceno sojovou omáčkou Tamari a trochou grilovacího koření.


S kuřecím nebo hovězím masem by to asi bylo ještě o ždibet lepší, ale i ta klobáska ušla :-) A na pánev jsem k tomu ještě přidala pár lístků kadeřávku. Chutě jsem utěšila, dobré je to. Na talířku jsem ještě zakápla dýňovým olejem, který dodal lehce oříškovou vůni a chuť. Taky z Lidlu, mimochodem :-)



A s nadlábnutým bříškem teď sedám k počítači, abych pohledala nové inspirace a informace o mojí nové úchylce (já tomu sice říkám nadšení, ale tak... :-) ), a tou jsou smoothies. Jako předčasný dárek k 30. narozeninám jsem od tety, strýce a babičky dostala NutriBullet, speciální mixer na tyto dobrůtky. Od té doby jsem zkusila umixovat už snad všechno, co doma bylo :-) Né, to přeháním, ale ovoce a zeleninu,  bylinky, občas nějaká semínka, jogurt nebo oříšky, ty tam cpu horem dolem. Nejvíc mi smoothies vyhovují ke snídani, odpoledne třeba nějaké ovocné jako dezert, na večer s návštěvou zase něco, co se dobře míchá s vodkou... A všechny varianty jsou výborné! Fotívala jsem si každou kombinaci, co umixuji, pak mi ale manžel řekl, že už mi z toho začíná hrabat... :-D Tak tedy pro příště budu fotit jenom nějaké nové a neotřelé :-) Spoustu receptů na smoothie má na svém webu Monika Brýdová, které z toho hrabat může, tak se můžete inspirovat třeba i u ní. Já na ukázku přidávám pár těch prvních. Nejvíc zatím vede "Red smoothie" z červené řepy, banánu a zázvoru. Ňam!








1 komentář: