neděle 24. května 2015

Jitrocelový sirup a splněný slib - Elsové šaty

Nepřestává mě udivovat, jak je příroda mocná. Dává hojně tam, kde to máte nejblíž, občas také bere tam, kde to nejvíc bolí... Smutnit ale nebudeme, dnes bych vám chtěla ukázat, jaký poklad jsme našli doma na zahradě.

Už před několika týdny jsme posbírali materiál na kopřivový sirup a slunečnicový med. Sirup už je skoro vypitý, medu už také moc nezbývá...




Kdo máte malé děti, z nichž alespoň jedno chodí do školky, určitě to znáte taky - neustálé nachlazení, kašel, rýma, osobně mám pocit, že od zimy neděláme nic jiného, než že utíráme nudle pod nosem a snažíme se nějak vykurýrovat jak školku navštěvující Zuzku, tak i mladšího Adámka. Sirupy a kapky z lékárny už nás nebaví, především proto, že nezabírají. Pomalu jsem se začínala bát, že letos to bude bez bazénů a koupališť. Pak k nám ale jednou přišla teta, že si jde nasbírat do humna jitrocel na čaj pro děti, že už jí doma došel. Tak jsem se šla podívat a ono fakt - stačí, aby chvilku nebyl čas na sečení trávy a najednou můžete sbírat třeba celé odpoledne a nasušit na čaj či udělat sirup, který bude domácí a ne plný chemie, jako ty z lékárny. A protože mám ty nejlepší pomocníky, vrhli jsme se hned na to :-)


Zuzanka si vedle česneku zakládá svoji
kytičkovou zahrádku - sadí si sedmikrásky :-)

Adámka jitrocel nějak moc netankuje, zato sedmikrásky, ty
by mohl sbírat pořád :-)

Maminka zatím začala s jitrocelem...

...a Zuzanka se během chvilky přidala :)


 Pokud vám pomáhají sbírat děti, doporučuji potom doma celou úrodu ještě jednou přebrat. Budete sami překvapení, kolik pampelišek, sedmikrásek a jiných dobrot mezi jitrocelem najdete :-)




Listy opláchneme, nakrájíme nebo natrháme a dáváme do čtyřlitrovky vždy vrstvu jitrocele a vrstvu cukru (kdo chce zdravější variantu, může prokládat místo cukrem medem, nebo třtinovým cukrem).
Máte? Tak šup s tím na sluníčko.



Na okně na sluníčku necháme cca týden luhovat, až se cukr rozpustí a jitrocel pustí šťávu. U nás bylo po většinu doby zataženo a pršelo, možná proto jsme toho nakonec nepřecedili až tak moc - z přibližně 2 litrů materiálu jednu půllitrovku od Becherovky (přes cedník, kdo chce, tak i přes utěrku, do hrnce a odtud do tmavé flašky). Cukr se nerozpustil celý, tak jsme mu trochu pomohli asi 1 dcl teplé vody a usilovným mícháním vařečkou. Každopádně sirup po uzavření do flašky šupneme do ledničky a dětem (nebo sobě) dáváme 3x denně po lžičce, nebo - pokud jste jako my ze Slovácka - tak třeba i po štamprli :-)





 Konečně se mi podařilo včera splnit Zuzance dávno vyslovený slib, že jí ušiju šaty, jako má královna Elsa z filmu Ledové království. Jsou to první šaty a vůbec jedno z prvních oblečení, do kterých jsem se pustila, ale Zuzance to snad nevadí :-)






2 komentáře:

  1. Peti, jitrocelový sirup jsem nikdy nevařila, ale v jeho sílu opravdu věřím.
    Šaty jsou fakt úžasné!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Skvostné šatičky Petruš:-)

    OdpovědětVymazat