pátek 7. února 2014

Kváskový chlebík v Dorotce i v troubě, k tomu domácí lučina

Přiznám se, kváskový chleba mě dostal. První pokus nedopadl moc dobře, ale pak jsem narazila na web Pavla v troubě, kde jsem našla parádní recept i postup. Další chlebíky v troubě zatím vycházejí k mé spokojenosti. Líbí se mi, že si můžu namíchat jaké chci mouky, jaká chci semínka, kvásek mi vyhovuje maximálně, protože kvůli kojení nemůžu čerstvé pečivo z kvasnic, a navíc se zabavíme s dětmi při jeho přípravě. Win - win - win - win situation (-:

Včera jsem rozdělila těsto do dvou ošatek - nevěděla jsem,
jak moc budou kynout...

Vyšly mi z toho takové dvě drobotiny, ale na chuti
to nijak neubralo :-)

Chvilka napětí při prvním rozkrojení - nedopadlo to špatně,
co říkáte? (-:

Dnes jsem si postup trochu upravila - oproti Pavle nezpracovávám těsto ručně, ale ingredience hážu do mojí Dorotky (domácí pekárny) a pouštím program Příprava těsta. Dorotce trvá 1 hodinu a 50 minut, než to krásně všechno uhněte a vykyne. Potom si těsto ručně popřekládám a stočím podle Pavliného videa, dám do ošatky na 1 - 2 hodiny dokynout. Na plech vyklápím těsně před tím, než to jde do trouby, a pokropím vodou (potom i několikrát v průběhu pečení). Peču na horkovzduch ve vyhřáté troubě na 250°C cca 15 minut, na dně trouby mám starý smaltovaný hrnec s vodou, pak stahuju na 200°C a dopeču, dokud se mi nezdá (cca 20 - 25 minut) - dokud nezní zespodu dutě. Do těsta přidávám kromě pšeničné mouky i celozrnnou, grahamovou, pohankovou, prostě mix (většinou nahradím tak 150 g z těch 500 g) a nějaké semínka - slunečnici, len, sezam, podle chuti :-)

Dnes jsem dala těsto už jenom do jedné ošatky -
odměnilo se mi takovým krásným bochníčkem
Taky pořád nahlížíte do trouby, jak to tam vypadá? (-:

Trochu mi praskl, což ale vůbec nevadí - ty křupavé
kraje jsou nejlepší :-) Tento bochníček šel k taťkovi,
zítra se chystám na domácí, možná přihodím i pár
dalamánků, o výsledku budeme informovat :-)

Taky jenom v Dorotce jde upéct dobrý kváskový chlebík - já peču podle receptu tady.

Právě dopečený kváskový chleba v Dorotce

Chlebík je takový mokřejší a hutnější než z trouby,
ale i takový nám chutná (-:

A když už si doma tak labužničíme s chlebíky, chtělo by to i něco nahoru - a co je lepšího než trocha lučiny. V obchodě je ale dost drahá, a navíc, domácí je domácí (-: Navíc je to tak jednoduchý recept, že za 5 minut nemáte co dělat!
Stačí koupit 3 kelímky (400g) 10% smetanového jogurtu a jeden kelímek 33% smetany ke šlehání. Všechno vyklopíme do jedné misky, zamícháme, přidáme špetku soli, dáme do plenky nebo utěrky, zavěsíme (já jsem dala první na baterii ve dřezu, ale pak jsme to přendali na vařajku danou přes kýblík a do chladna) a necháme aspoň 12 hodin odkapat. Potom už jen dáme do misky, dochutíme podle sebe solí, bylinkami, česnekem, ... A můžeme baštit :-)


Jogurty jsou z Lidlu, smetana z Kauflandu (-:
A šup do plenky a zavěsit - teče z toho celkem hodně...

A už máme hotovo, nezvážila jsem, kolik toho je, ale určitě
přes půl kila.

A mňamka na svačinku, domácí kváskový chlebík
s domácí lučinou.

Přeju všem dobrou chuť a jestli se do některého receptu pustíte, dejte vědět, jak to dopadlo!

6 komentářů:

  1. Tak ten chleba vypadá moc dobře! Hlavně ten prasklý z ošatky - praskliny mám nejradši :). A tu lučinu chci taky udělat, dík za inspiraci :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Mari, je to mňamka, chlebík i lučina :-) Prasklinu jsem neochutnala, chlebík byl pro taťku, ale třeba mi praskne zítra taky :-D

      Vymazat
  2. Děkuji za inspiraci. Já už si zadělala kvásek několikrát, upekla pár chlebů a pak jsem nějak nevěděla co s ním, když se mi delší dobu nechtělo péct. Tak se do toho možná znovu pustím, protože kváskový chleba z trouby je vážně super (i to kojení se mě bude brzy týkat:)). A tu lučinu určitě vyzkouším. Krásný týden. Helča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem přemýšlela, co s ním udělám, až opadne to pečící nadšení :-) Ale teoreticky by mělo stačit jej jednou za týden mírně přikrmit a nechat ho tam, a jednou za týden ten chlebík asi péct budu minimálně... Dokud budu kojit - a doufám, že ještě dlouho, malý má teprve 3 měsíce - tak počítám tak jednou za 2-3 dny. Jinak moc gratuluji k brzkému kojení :) Už víte, co budete mít? Krásný zbytek neděle, P.

      Vymazat
  3. Peti, naštěstí jsem po obědě, ale tvoje bašta mě láká i tak - ani chleba ani lučinu jsem ještě nezkoušela, ale mám to v plánu, takže moc děkuji za tvé postřehy!
    Pohodové odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky děkuji Heli, včera jsem zkoušela k chlebu ještě pár dalamánků ze stejného těsta a jsou vynikající!! A s tou domácí lučinou - lahůdka! :-) Jak se do toho pustíš, dej vědět, jak to dopadlo ;-) Také přeji pohodové odpoledne, P.

      Vymazat