čtvrtek 20. února 2014

Kváskové zelné placky se škvarkama & nivové tyčinky z listového těsta

 Zjišťuji, že s kváskem je to pro mě jako se šitím - jak jednou začnu, už nedokážu přestat :-) Chlebík pečeme tak 2x - 3x do týdne, pořád ten stejný recept podle Pavly v troubě, měníme jenom poměr různých muk (mouk? :-) ) a semínek. Na facebooku jsem našla perfektní skupinu - Pečempecen.cz. Nejenom že v ní šikovní domácí pekaři a pekařky sdílejí obrázky chlebíků i dalšího pečiva, které se jim podařilo doma upéct, ale je tam i spousta receptů na kváskové i drožďové dobroty.

Tady jsem taky našla recept na kváskové zelné placky se škvarkama. Včera večer jsme čekali návštěvu a v plánu bylo mimo besedování i sledování hokeje, tak mi to přišlo jako dobrá pochutinka k televizi. K tomu jsem ještě měla vytažené listové těsto, tak jsem z něj udělala nivové tyčinky, ať má ten hokej trochu říz. Když nepočítám přípravu těsta a dobu rozkvasení a kynutí, obě dvě mňamky mi zabrali hodinku práce, sakumprdum i s pečením a úklidem kuchyně. Zuzanka mezitím vařila ve své vlastní kuchyňce a vytahovala jsem poslední plech, když se Adlik vzbudil. A za půl hodinky přišla návštěva a vhazovalo se první buly...

Kváskové zelné placky (Pečempecen.cz)
170 g žitného kvásku, 340 polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 1 vejce, 200 ml mléka, 100 g sádla. Těsto necháme vyknout. Poté do něj zamícháme 500 g nakrájeného zelí. Z lepkavého těsta uděláme placičky a necháme opět na pečícím papíru vykynout. Do těsta lze přidat špek, anglickou slaninu případně koření..

Já jsem dala jenom 300 g nakrájeného zelí, protože tolik se mi vlezlo do misky a pro další už se mi nechtělo jít do sklepa... Navíc jsem přidala menší misku škvarků a domácí slaniny, placičky posypala kmínem a hrubou solí.

Na větší plech se mi vlezlo 16 placek, z celé dávky byly
2 větší plechy a jeden pizza plech (-:, což je 42 placek.

Naházeno na plech, teď ještě necháme chvilku podkynout,
než uděláme tyčinky z listového těsta.

Těsto (kupuji to obyčejné modré mražené v Kauflandu)
rozdělíme na 2 díly a každé rozválíme na úzký dlouhý obdélník.

Posypeme hustě strouhanou nivou a sušenou bazalkou.
Nivu přicápneme k těstu, aby se dobře překládalo.
Potom po delší straně přehneme napůl, kraje přitlačíme,
potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle chuti.
U nás už dlouho vede na listové těsto grilovací koření.
Potom nožem nebo radýlkem nakrájíme tyčinky.

Plechy máme nachystané a můžeme sázet :-) Pekla jsem
na horkovzduch na 200°C do růžova.

Placky vypadaly po vytažení asi takto...
...tyčinky takto (-:
A hokej může začít! Zásoby zmizely do konce druhé třetiny.
Nechtěli jsme je trápit, aby nemusely na konci poslouchat
americkou hymnu...

Poprvé se mi taky podařilo neodložit si kvásek na příště a hned jsem z rozkvaseného Frankieho uplácala těsto. Popravdě, jsem na sebe celkem hrdá, že to trvalo tak dlouho, čekala jsem, že na to zapomenu mnohem dřív! :-D Naštěstí jsem neumyla skleničku, ve které kvásek skladuju - přilila jsem trochu vody a od oka žitné chlebové mouky, hodila na topení a za pár desítek minut už ve skleničce Frankie jr. zase vesele bublal! Prostě kvásek je naprosto parádní věc! :-)

Resuscitovaný Frankie, pro mě už navždy Frankie jr.
(no, navždy... Dokud ho zase nezapomenu v těstě :-D )

Dobrou chuť všem!

Peťka

1 komentář:

  1. Naštěstí jsem po večeři, protože jich bych tady trpěla - placky i tyčky vypadají skvěle. A s Frankiem jsem se tedy pobavila.
    Hezký večer Peti, Helena

    OdpovědětVymazat