pondělí 13. ledna 2014

Na zdravou notu...

Po svátcích, Silvestru a křtinách už mám popravdě plné zuby dobrot a jídla obecně. Navíc se kolem mě postupně všichni dávají na zdravou výživu, tak jsem si říkala, že musím zkusit, co že na tom je, když se to všem tak líbí (-: No a v neposlední řadě mě pořád ještě tíží přebytečná kilečka, která jsem nabrala v obou těhotenstvích, pravda je, že se dvěma dětmi a při kojení to letí dolů samo, ale proč tomu trochu nepomoct, žejo... :-) Tak bych se s vámi chtěla podělit se třemi recepty, které jsem vyzvěděla od své tety Mirky.

Müsli z trouby
Tento recept jsem u ní ochutnala jako první už před nějakou dobou. Dětem chutnalo moc (jejich dvojčátka Adélka a Tomášek jsou jen o pár hodin mladší než naše Zuzanka, roste nám správná banda :-) ), mě také, tak jsem si doma hned uklohnila svoji dávku, kterou si dávám do ranního jogurtu. Zapomněla jsem tam dát olej, příště to napravím, ale ani tak to není špatné... (-:

Müsli z trouby
Naše banda :-)

1/2 kg drcených ovocných vloček (u nás je prodávají třeba v Kauflandu)
10 PL (polévkových lžic) medu
10 PL oleje
ořechy dle chuti (sezam, slunečnice, len, dýně, mandle, ...)
kokos

Pečeme na plechu cca 1 hod. na 140 °C, občas promícháme. Do hotového přidáme sušené ovoce dle chuti.

Placičky z ovesných vloček
Druhý z receptů je na výborné "cookies" na zdravo, když potřebujete něco sladkého ke kafíčku. Což já potřebuju (-: Pekli jsme je dneska i s dětmi a mám z nich velkou radost, už se těším, až si zítra zase to kafíčko uvařím! Zkusila jsem do nich dát vedle slunečnicového i lněné a hlavně dýňové semínko, které je dobré pro chlapečky, no a protože kojím, tak dýňové semínko zobu a zobu a zobu... no skoro pořád :-)

350 g ovesných vloček (nejlépe drcené, jako v předchozím receptu)
100 g hl. mouky (i celozrnné)
250 g máslo
150 g cukr moučka
100 g rozinky
semínka (slunečnice, dýně, kokos, sezam, len, ...)
3 vejce
2 PL rum
1 PL prdopeč

Rozehřáté máslo promícháme s vločkami a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme cukr, vejce, mouku s prdopečem, rozinky namočené v rumu a semínka a vše promícháme. Malou lžičkou děláme placičky na plech s pečicím papírem, ozdobíme ořechem. Pečeme na 200°C asi 7 - 10 minut. Můžeme obalit v cukru jako vanilkové rohlíčky.

Placičky nachystané na pečení

Šéfkuchařka :-)

A hotové placičky, no nevypadají skvěle? :-)

Mňam!

 Burizonová mozaika
Poslední recept, o který se s vámi dneska podělím, je z knížky Radost ze zdravých dětí  od MUDr. Strnadelové a pana Zerzána. Je to vynikající pochoutka z rýžových burizonů. Recept je sice trochu dražší, ale jednou za čas určitě stojí za to!

2 1/2 balíčku burizonů (dala jsem 3 celé)
1 dcl oleje
1 hrnek ječmenného sladu (tekutý sladovit) - já jsem dostala od Mirky rýžový slad, tak jsem použila ten
rozinky, brusinky, mandle, ořechy, semínka - dle chuti, 2 hrnky (výborné jsou v tom i pistácie)

Na oleji zpěníme slad a po vytvoření pěny vypneme plotnu a zamícháme nejprve oříšky, semínka a rozinky. Pak postupně přimícháme burizony. Je třeba pracovat rychle. Celou směs dáme na plech vymazaný olejem (já jsem měla vyložený pečicím papírem), vlhkýma rukama rovnoměrně rozmístíme a upěchujeme. Pak dáme na hmotu desku a zatížíme tak, aby vše dobře dohromady drželo (já jsem dala na desku ještě hrnec s vodou). Po 1/2 hodině (radši hodině) vyjmeme z plechu. 
V receptu je napsané, že hned nakrájíme na kostky a uskladníme v suchu. Já už to mám na plechu v celku třetí den, a ještě to pár dní nechám (i když půlka plechu už je pryč), aby to trochu oschlo a bylo to křupavější. Tato pochoutka vydrží i několik týdnů.

Burizonová mozaika

Naše zdravé mlsání


Máme uloženo, kdoví na jak dlouho, zatím to vypadá, že
to zmizí hodně rychle :-)

No a abychom to dnešní odpoledne neměli zase tak zdravé, na večeři jsme si udělali těstoviny s neapolskou omáčkou, do které jsme si pokrájeli a na cibulce osmahli klobásku :-)

Těstoviny s rajčatovou omáčkou Neapoli a klobáskou

Mami, mňami mňami! (-:

Přeji dobrou chuť a pokud se do některého z receptů pustíte, dejte vědět, jak vám chutnalo!


10 komentářů:

  1. Zrovna chci taky upéct nějaké musli, protože to co kupujeme je sice dobré, ale stejně tam má málo ořechů a tak.. no není nad to si udělat nějaké dle své chuti. A znáš stránku mixit.cz? :)
    Vypadá to, že ze Zuzky bude hlavní domácí kuchařka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem o ní slyšela, ale ještě jsem ji nějak nezkoumala, mrknu :-) Zuzka musí být u všeho, co se děje v kuchyni, vždycky křičí "já kaky mami či péct" a už si táhne židličku :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Peti, musli i vločkové sušenky dělám už léta, dokonce i vánoční pracny mám s vločkama, ale burimozajka, to je pro mě novinka. Děkuji za typ.
    Fotky dětí jsou naprosto úžasné,ta poslední mi připomněla Matýska ze S tebou mě baví svět :o)
    Hezký večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Markéta Š: ...a já jsem před chvíli dorazila naprosto úžasné škvarky :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Sušenky vypadají skvěle, zvlášt ty burizonové mě lákají:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, ty burizonové jsou výborné, zvlášť, když se nechají trochu oschnout na vzduchu... Určitě doporučuju vyzkoušet! ;-)

      Vymazat
  6. Petulko, taky delavam domácí musli, dokonce podle stejného receptu, jako ty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Je to dobrůtka, ale u mě asi vedou ty placičky z ovesných vloček, těch bych se užrala :-D

      Vymazat