sobota 4. ledna 2014

Boží milosti tetky Sylvěny

Zítra bude mít náš Adámek křtiny. A jako při každé velké slávě, i při této příležitosti nesmí chybět na slavnostní tabuli boží milosti, slaďučká pochoutka, která se jenom rozplývá na jazyku...

Boží milosti se u nás dělají už odedávna. Někdo je připravuje na fašank, my jsme je chystali vždycky, když byla příležitost - na větší oslavy, svatby, křtiny atd. Receptů existuje spousta, ale v naší rodině se předává ten od "tetky Sylvěny", což byla kamarádka sestry mé babičky. Osobně si ji nepamatuju, ale podle vyprávění byla správná a "od huby" (-:

Tentokrát jsme se sešli u nás v kuchyni v sestavě já - máma, prababička Maruška a babička Dáša. No a samozřejmě Zuzanka, a v půlce se připojil i můj brácha Míša. Hlavní oslavenec Adámek to všechno řídil ze svého lehátka.

A tady je fotodokumentace (-:

Milosti jsme dělali z kila mouky, bylo jich 43 ks

big boss :-P

A meleme placičky! Poprvé na mlýnku, předtím jsme
vždycky váleli ručně, to byla dřina! S mlýnkem na těstoviny
jsme měli hotovo jedna dvě!

Z dobře uhněteného těsta jsme ukrajovali
40ti gramové kousky...

...ze kterých jsme dělali kuličky, které
jsme také řádně prohnětli...

...kuličky jsme projeli mlýnkem poprve na silno, pak ještě
jednou na tenko...
Zuzanka s babikou jako hlavní mlýnkařky

Rozválené placky musíme přikrývat utěrkama,
aby těsto neoschlo!

A nachystáme se na smažení. Někdo smažívá
na sádle, my dáváme přednost 100% tuku, není
to potom tak těžké do bříška (-:

A už se nám to smaží! Každou placku radýlkem
nakrojíme na pásky, ale nedotahujeme až ke krajům, poté
podebereme každý druhý pásek, zamotáme a dáme smažit.
Jde to hodně rychle, od plotny určitě neodcházet!

A už se nám to rýsuje!

Bánovské milosti mají svůj specifický tvar...

Přejedená sladkého, Zuzanka vaří
na oběd hranolky ve své kuchyňce!

A už se nám chystá hlavní cukrovač...

...pořádně pocukrovat mletým cukrem
s vanilkou, ať to pěkně voní!

A je to hotovo, zabaleno na křtiny!

 A na závěr recept:

70 dkg mouka polohrubá speciál
8 žloutek + 2 celá vejce
8 polévkových lžic kysané smetany (vychází to na jeden kelímek)
8 polévkových lžic rumu
špetka soli
1 polévková lžíce mletého cukru
4 100% tuky na smažení

Balíme v mletém cukru s vanilkovým. 

2 komentáře: