Pšenično-žitný kváskový chleba
V 500 ml převařené vlažné vody rozmícháme 150 - 200 g kvásku. Přidáme 700 g mouky v poměru 500 g žitné a 200 g jiné (pšeničné, ale může být i špaldová, grahamová, pohanková, ...), můžeme udělat i celozrnnou variantu. Na to přidáme 2 polévkové lžíce oleje, 2 čajové lžičky soli, drcený či celý kmín, až 100 g semínek (slunečnice, dýně, len, ...) nebo až 200g "zrní" - uvařené rýže, cizrny, atd.
Teprve teď promícháme robotem. Necháme kynout minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc, ráno propracujeme a dáme kynout do ošatky také na 4 hodiny, překlopíme na plech, kde necháme ještě trochu kynout, potřeme vodou a dáme do trouby vyhřáté na 250°C. V troubě by měl být při vyhřívání i rendlík s vodou.
Po 10 minutách stáhneme teplotu na 210°C, vytáhneme rendlík s vodou, a dopečeme, cca 1 hodinu.
Necháme pořádně vychladnout a zakrojíme.
Složení chleba - 500g pšeničné, 200g žitné mouky |
Těsto jsem zpracovávala robotem - příště dám připravit do domácí pekárny, jednodušší a efektivnější řešení :-) |
Část kvásku schováme pro příště (do lednice dávám v 0,7 l omniovce) |
Těsto zpracujeme na vále a dáme kynout... |
...šup do dvou utěrek a do příštího rána do trouby (nezapnuté :-) ) |
Takto vypadalo těsto ráno. |
Vyklopíme na vál a pokud jsme šikulky jako já a zapomeneme dát kmín do těsta, je nejvyšší čas ho tam přidat :-D |
Kynout jsem dávala do ošatky vyložené pomoučenou utěrkou... Bohužel těsto bylo řídké, takže z původně zamýšleného oválu... |
...byl nakonec kulatý chleba :-D |
A nakukujeme do trouby, jak to vypadá... |
Zvenku vypadal chlebík pěkně, ale po rozkrojení byl takový sražený, nedopečený... Příští bude snad lepší!! |
Chlebík se moc nepovedl, už si na něm pochutnávají slepičky, ale druhý z receptů je výborný, tak aspoň mi to nevzalo radost z kváskového těsta!
Šneci z kváskového těsta se zelím (i bez zelí)
600 g celozrnné pšeničné hladké mouky (200 gramů jsem nahradila moukou pohankovou a žitnou)
200 g vyzrálého žitného kvásku
300 ml mléka pokojové teploty (může být i rostlinné)
6 g mořské soli
150g olivového oleje nebo másla (já dala klasickou Heru)
hrst sekané petrželky
1 lžíce sušeného tymiánu
2 lžíce drceného kmínu
600 g kysaného zelí, propláchnutého a vymačkaného, případně jinou náplň
1 vejce na potření
strouhaný sýr nebo semínka na posypání (nemusí být)
Těsto smícháme stejně jako u chleba, tedy v mléce rozmícháme kvásek, přidáme mouku, sůl, tuk (rozehřát a trochu vychladnout), koření a vypracujeme hladké, nelepivé těsto (já jsem hodila všechno do pekárny a nechala ji pracovat za mě - večer jsem pustila program Příprava těsta, nechala to tam přes noc a ráno šla péct (-: ).
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý rozválíme na plát tlustý cca 2 cm, poklademe zelím nebo jinou náplní, srolujeme, krájíme šneky a klademe na pečicí papír. Potřeme vajíčkem, posypeme, necháme ještě chvilku na plechu nakynout a pečeme v troubě na 170°C dozlatova asi půl hodiny.
Pekárna je u nás vytažená skoro pořád, je pomocníkem k nezaplacení!! |
Zuzička mi pomáhá vyvalovat těsto a ujídat zelí (-: |
Vykynuté těsto ráno rozdělíme na 2 bochánky a ještě trochu prohněteme v ruce. |
Šneky naházíme na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií (pekla jsem s ní poprvé, včera mi ji Kuba koupil v Lídlu, a jsem spokojená :-) ) |
Potřeme vajíčkem a posypeme podle sebe, mě nejvíc chutná sezamové semínko. |
Pro nás "kojící maminky" jsem do druhé půlky těsta dala místo zelí salámovou pomazánku. |
A máme upečeno! |
Mňamka! Ty zelné mě lákají, ale budu si na ně muset ještě nějakou chviličku počkat... |
Tak jsme se bavili včera a dneska. Chleba musíme ještě nějak vykoumat. Zítra zkusíme upéct v pekárně, jestli bude lepší úspěch, ale ten troubový mě láká. Musím ještě trochu poštudovat na internetu!
Krásný den všem ;-)
Ahoj Peto, znas stranky conovehonakopci.cz? Vrele doporucuji se podivat - najdes tam vsechno o peceni sveho chleba rohliku a klidne i domaci vyrobu syru. Tahle stranka proste jede!!! :)
OdpovědětVymazatČauky, dneska mi o ní říkala teta, už jsem tam mrkla, ale zatím jen zběžně, jak bude čas, určitě to prolezu :)
VymazatNo holky, vy jste ale parádní pekařky! To je vůně...
OdpovědětVymazatMoc zdravím Petruško!
Helena
Chlebík dělám nehnětený, ten se povede vždycky:-)))
OdpovědětVymazatPísnu odkaz jestli neznáš: http://fizule71.blogspot.cz/2013/01/vune-vpravde-chlebova.html
Šneci vypadají pěkně:-)
Ajka
Jé, děkuji, vyzkouším :-)
Vymazat