Boží milosti se u nás dělají už odedávna. Někdo je připravuje na fašank, my jsme je chystali vždycky, když byla příležitost - na větší oslavy, svatby, křtiny atd. Receptů existuje spousta, ale v naší rodině se předává ten od "tetky Sylvěny", což byla kamarádka sestry mé babičky. Osobně si ji nepamatuju, ale podle vyprávění byla správná a "od huby" (-:
Tentokrát jsme se sešli u nás v kuchyni v sestavě já - máma, prababička Maruška a babička Dáša. No a samozřejmě Zuzanka, a v půlce se připojil i můj brácha Míša. Hlavní oslavenec Adámek to všechno řídil ze svého lehátka.
A tady je fotodokumentace (-:
Milosti jsme dělali z kila mouky, bylo jich 43 ks |
big boss :-P |
A meleme placičky! Poprvé na mlýnku, předtím jsme vždycky váleli ručně, to byla dřina! S mlýnkem na těstoviny jsme měli hotovo jedna dvě! |
Z dobře uhněteného těsta jsme ukrajovali 40ti gramové kousky... |
...ze kterých jsme dělali kuličky, které jsme také řádně prohnětli... |
...kuličky jsme projeli mlýnkem poprve na silno, pak ještě jednou na tenko... |
Zuzanka s babikou jako hlavní mlýnkařky |
Rozválené placky musíme přikrývat utěrkama, aby těsto neoschlo! |
A nachystáme se na smažení. Někdo smažívá na sádle, my dáváme přednost 100% tuku, není to potom tak těžké do bříška (-: |
A už se nám to rýsuje! |
Bánovské milosti mají svůj specifický tvar... |
Přejedená sladkého, Zuzanka vaří na oběd hranolky ve své kuchyňce! |
A už se nám chystá hlavní cukrovač... |
...pořádně pocukrovat mletým cukrem s vanilkou, ať to pěkně voní! |
A je to hotovo, zabaleno na křtiny! |
A na závěr recept:
70 dkg mouka polohrubá speciál
8 žloutek + 2 celá vejce
8 polévkových lžic kysané smetany (vychází to na jeden kelímek)
8 polévkových lžic rumu
špetka soli
1 polévková lžíce mletého cukru
4 100% tuky na smažení
Balíme v mletém cukru s vanilkovým.
Bezvadná reportáž:-)))
OdpovědětVymazatAjka
Díky Ajko ;-)
Vymazat