Tady jsem taky našla recept na kváskové zelné placky se škvarkama. Včera večer jsme čekali návštěvu a v plánu bylo mimo besedování i sledování hokeje, tak mi to přišlo jako dobrá pochutinka k televizi. K tomu jsem ještě měla vytažené listové těsto, tak jsem z něj udělala nivové tyčinky, ať má ten hokej trochu říz. Když nepočítám přípravu těsta a dobu rozkvasení a kynutí, obě dvě mňamky mi zabrali hodinku práce, sakumprdum i s pečením a úklidem kuchyně. Zuzanka mezitím vařila ve své vlastní kuchyňce a vytahovala jsem poslední plech, když se Adlik vzbudil. A za půl hodinky přišla návštěva a vhazovalo se první buly...
Kváskové zelné placky (Pečempecen.cz)
170 g žitného kvásku, 340 polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 1 vejce, 200 ml mléka, 100 g sádla. Těsto necháme vyknout. Poté do něj zamícháme 500 g nakrájeného zelí. Z lepkavého těsta uděláme placičky a necháme opět na pečícím papíru vykynout. Do těsta lze přidat špek, anglickou slaninu případně koření..
Já jsem dala jenom 300 g nakrájeného zelí, protože tolik se mi vlezlo do misky a pro další už se mi nechtělo jít do sklepa... Navíc jsem přidala menší misku škvarků a domácí slaniny, placičky posypala kmínem a hrubou solí.
Na větší plech se mi vlezlo 16 placek, z celé dávky byly 2 větší plechy a jeden pizza plech (-:, což je 42 placek. |
Naházeno na plech, teď ještě necháme chvilku podkynout, než uděláme tyčinky z listového těsta. |
Těsto (kupuji to obyčejné modré mražené v Kauflandu) rozdělíme na 2 díly a každé rozválíme na úzký dlouhý obdélník. |
Posypeme hustě strouhanou nivou a sušenou bazalkou. Nivu přicápneme k těstu, aby se dobře překládalo. |
Plechy máme nachystané a můžeme sázet :-) Pekla jsem na horkovzduch na 200°C do růžova. |
Placky vypadaly po vytažení asi takto... |
...tyčinky takto (-: |
A hokej může začít! Zásoby zmizely do konce druhé třetiny. Nechtěli jsme je trápit, aby nemusely na konci poslouchat americkou hymnu... |
Poprvé se mi taky podařilo neodložit si kvásek na příště a hned jsem z rozkvaseného Frankieho uplácala těsto. Popravdě, jsem na sebe celkem hrdá, že to trvalo tak dlouho, čekala jsem, že na to zapomenu mnohem dřív! :-D Naštěstí jsem neumyla skleničku, ve které kvásek skladuju - přilila jsem trochu vody a od oka žitné chlebové mouky, hodila na topení a za pár desítek minut už ve skleničce Frankie jr. zase vesele bublal! Prostě kvásek je naprosto parádní věc! :-)
Resuscitovaný Frankie, pro mě už navždy Frankie jr. (no, navždy... Dokud ho zase nezapomenu v těstě :-D ) |
Dobrou chuť všem!
Peťka
Naštěstí jsem po večeři, protože jich bych tady trpěla - placky i tyčky vypadají skvěle. A s Frankiem jsem se tedy pobavila.
OdpovědětVymazatHezký večer Peti, Helena